Turvehoidot

Mitä turve on?

 

Ähtäriläinen Lehtosuon hoitoturve on parasta mahdollista hoitoturvetta.

Turve on kuolleista kasveista ja kasvinosista hitaan maatumisen tuloksena syntynyt eloperäinen maalaji. Se sisältää jäännöksiä alkuperäisistä turvetta muodostavista kasveista, niiden eriasteisia muuttumistuloksia sekä erilaisia kemiallisia yhdisteitä.

Lehtosuon Hoitoturpeen laadun takaa Geologisen tutkimuskeskuksen tekemä tutkimus. Turve on pitkälle maatunutta rahkasaraturvetta (SC), jonka seassa on kortteen, järviruo’on ja puun jäännöksiä. Turve luokitellaan maatumisasteensa mukaan von Postin asteikolla yhdestä kymmeneen. Paras mahdollinen maatumisaste hoitoturpeelle on H8, jossa hyvin maatunutta, kasvirakenteeltaan hyvin epäselvää. Turvetta puristettaessa 2/3 turpeesta menee sormien läpi.

pH on hoitoturpeella 5-5,7 eli turve on lievästi hapanta. Tuhkapitoisuus hoitoturpeessa on 6-12 % ja rikkipitoisuus 0,34% turpeen kuivapainosta. Vesipitoisuus 86% märkäpainosta. Bioaktiivisia aineita hoitoturpeessa on keskimäärin:

  • Humushappoja 28,50%
  • Fulvohappoja 10 %
  • Pektiiniä 0,34%
  • Hemiselluloosaa 11,7%
  • Selluloosaa 8,55 %
  • Kokonaislipidejä, humiineja sekä mineraaliaineksia 40,96% turpeen kuivapainosta.

Turve sisältää myös hyödyllisiä hivenalkuaineita kuten kuparia, rautaa, magnesiumia, mangaania, sinkkiä ja piitä.

Turvehoidot

 

Turve tehostaa merkittävästi aineenvaihduntaa ja turpeessa olevat bioaktiiviset aineet hoitavat ihoa. Hoitoturvetta on käytetty menestyksellä ihottumien, psoriasiksen, aknen, hiuspohjan, säärihaavojen, vaippaihottuman, lihassärkyjen, nivelvaivojen, reumaattisten kipujen, turvotuksen, verenkiertohäiriöiden, kuukautiskipujen, vaihdevuosivaivojen, eturauhasvaivojen ym. hoitoon. Hoidot soveltuvat myös reumasäryn, kulumien ja urheiluvammojen hoitoon. Akuuteissa tulehduksissa ja urheiluvammojen hoidossa käytetään kylmää turvetta, joka rauhoittaa tulehdusta ja nopeuttaa urheiluvammojen paranemista.

Pääsääntöisesti turvetta käytetään lämmitettynä. Turve lämmitetään turvekattilassa 40 asteiseksi, jonka jälkeen turvetta sivellään paksu kerros hoidettavalle alueelle. Päälle laitetaan kelmut ja mahdollisesti lämpöpakkaukset tehostamaan turpeen vaikutusta.

Selkä-hartiahoidossa turpeen vaikuttaessa selän alueella, hierotaan pää ja kädet. Tämän jälkeen turve poistetaan hoidettavalta alueelta imukuppihieronnan avulla.

Imukuppihieronta lisää turpeen vaikutusta ja kiihdyttää verenkiertoa. Imukuppihieronta on erityisen tehokasta! Imukuppihieronnan jälkeen selkä-hartia-alue hierotaan orgaanisella hoitoöljyllä käyttäen muutamaa erilaista hierontaotetta selän rentouttamiseksi ja nikamalukkojen avaamiseksi.

Turvekasvohoitoon kuuluu kasvojen alkupuhdistus, jonka jälkeen turvetta levitetään kasvoille ja kaulalle paksu kerros. Turvetta voi kasvohoidossa käyttää huoneenlämpöisenä tai lämmitettynä, jolloin sen vaikutus tehostuu. Huoneenlämpöinen turve tuntuu viileältä ja virkistävältä kasvoilla. Turvenaamion annetaan vaikuttaa 10-15 minuuttia. Kasvonaamio poistetaan ensin lastalla ja sitten lämpimällä pyyhkeellä.

Turvenaamio sopii sekä kuivalle että rasvaiselle iholle ja myös atooppiselle tai akneen taipuvalle iholle. Vilkastuneen verenkierron takia voi iho punoittaa jonkin aikaa naamion jälkeen. Lopuksi kasvot hierotaan kevyesti orgaanisella vitamiiniseerumilla ja kasvoille laitetaan kevyt päivävoide.

Jalkojen turvehoito parantaa jalkojen verenkiertoa ja kylmänkestävyyttä. Jalkateriin laitetaan hoitoturvepussit ja turve sivellään polviin saakka. Turpeen annetaan vaikuttaa 20 minuuttia, jonka aikana asiakas saa toiveidensa mukaan pikamanikyyrin tai päähieronnan. Asiakas voi myös vain rentoutua turpeen vaikutuksen ajan. Turpeen vaikutusajan jälkeen kuoritaan jalkojen iho orgaanisella kuolleenmeren suolaa sisältävällä kuorintavoiteella ja lopuksi hierotaan jalat jalkateristä polviin asti käyttäen orgaanista ja kosteuttavaa hierontaöljyä.

Turvehoitojen kontraindikaatiot

 

Turvehoidoilla on samat kontraindikaatiot kuin perinteisellä hieronnalla. Jos olet tulossa turvehoitoon, kannattaa aina konsultoida hoidon tekijää epäselvissä tapauksissa. Akuuteista sairauksista tai tapaturmista on hyvä kertoa hoitajalle jo ajanvarauksen yhteydessä ja EHDOTTOMASTI viimeistään ennen hoitoa. Lähetämme jokaiselle asiakkaallemme ennen hoitoa sähköisen esitietolomakkeen, jonka pyydämme täyttämään huolellisesti. Tarvittaessa voimme täyttää lomakkeen yhdessä tullessani hoitoon.

Tervetuloa turvehoitoihin!

Kiinnostaivatko nämä artikkelit myös kaveria? Laita jakoon!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Explore more about Paris

Elämyshoitola Usva logo kultainen, Seinäjoki
Väinölänkatu 20,
60120 Seinäjoki
pix