Mitä on Kalevalainen jäsenkorjaus?

Kalevalainen jäsenkorjaus

Kalevalainen jäsenkorjaus on suomalainen perinnehoito. Kyseessä on vaikuttava mutta silti hyvin lempeä, tarkasti ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan perustuva hoitomuoto. Avaan tässä blogikirjoituksessa sitä, mitä kalevalainen jäsenkorjaus oikeastaan on, kenelle se sopii sekä kerron hieman kalevalaisen jäsenkorjaajan opinnoista.

Kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi opiskelu

Koulutus kestää keskimäärin 3 – 3,5 vuotta. Kuka tahansa voi alkaa opiskelemaan kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi, opintoihin ei nimittäin ole erityisiä pohjakoulutusvaatimuksia. Terveydenhuoltoalan koulutuksesta on ollut omalla kohdallani paljon hyötyä, mutta edellytys opinnoille se ei ole. Koulutus saattaa toki olla työläämpi, mikäli ihmisen anatomia ja fysiologia on vierasta.

Opinnot sisältävät paljon teoriaa ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta. Kokonaisuudessaan kalevalaisen jäsenkorjauksen opinnot on annosteltu sopiviin parin kuukauden välein pidettäviin lähiopetusviikonloppuihin sekä etäopintoihin. Opinnot sisältävät runsaasti käytännön harjoittelua niin lähiopetuksessa kuin lähiopetusviikonloppujen väleissä. 

Lähiopetusjaksolla käydään aina jokin aihealue läpi ja sen jälkeen harjoitellaan kyseisen alueen hoitamista käytännössä. Ensimmäinen hoito tehdään valvotusti, niin että kouluttajat tarkkailevat tekniikan ja otteiden oikeaoppisuutta. Sen jälkeen kukin harjoittelee itsenäisesti omassa hoitolassaan tai kotonaan läheisiään tai oikeita asiakkaita hoitaen. Lähiopetusjaksojen väleissä täytyy tehdä tietty määrä harjoitushoitoja. Näin teoria siirtyy käytäntöön ja kädentaidot kehittyvät tasaisesti koko ajan. Seuraavalle lähijaksolle ei voi osallistua, mikäli harjoitushoitoja ei ole kertynyt riittävästi. Yhteensä harjoitushoitoja tulee olla suoritettuna minimissään 300. 

Opinnot jakautuvat karkeasti näin:

Ensimmäinen vuosi
-Kalevalaisen jäsenkorjauksen periaatteita ja perusotteita
– Perusanatomiaa ja fysiologiaa, esim. kuinka nivelten ja lihasten kuuluisi toimia
– Tentitään luusto

Toinen vuosi
– Asentovirheiden tunnistaminen ja niiden merkitys kudosten aineenvaihduntaan
–  Syvennetään perusotteiden osaamista
– Tentitään lihaksisto

Kolmas vuosi

– Hermosto
– Lihaskalvojen merkitys
– Hoidon aineenvaihdunnalliset vaikutukset
– Täsmäotteita tiettyjen pinnetilojen vapauttamiseksi

Otepankki kasvaa jokaisen koulutuksen myötä, ollen lopulta kiitettävän monipuolinen.

Jotta opiskelija voi valmistua, tulee siis olla tehtynä vähintään 300 harjoitushoitoa. Lisäksi on tehtävä kirjallinen lopputyö sekä läpäistävä näyttökokeet hyväksytysti.

Lue lisää koulutuksen sisällöstä: www.kansanlaakintaseura.fi -> koulutus

Nimikesuojattu hoitomuoto

Kalevalaisen jäsenkorjaajan nimike on suojattu. Kalevalainen jäsenkorjaus tehdään aina samoja periaatteita noudattaen ja samalla (laajalla) otepankilla, huolimatta siitä kuka hoidon tekee. Tämä erottaa kalevalaisen jäsenkorjauksen muista jäsenkorjaussuuntauksista, joiden sisältö ei ole yhtä tarkasti säänneltyä ja vaihtelee tekijän osaamisen mukaan.

Kalevalaisen jäsenkorjaajan nimikettä saa käyttää vain koko koulutuskokonaisuuden hyväksytysti suorittanut hoitaja, joka osallistuu säännöllisesti täydennyskoulutuksiin. Täydennyskoulutuksissa on käytävä vähintään joka toinen vuosi, että nimikkeen käyttöoikeus säilyy. Tämä takaa ammattitaidon säilymisen sekä hoidon hyvän ja tasaisen laadun.

Termi ”jäsenkorjaus” saattaa sisältää mitä tahansa manuaalista käsittelyä, kuten hierontaotteita tai niksauttelua. Kalevalainen jäsenkorjaus taas sisältää vain ja ainoastaan kalevalaisen kansanperinteen mukaisia, tehokkaaksi havaittuja otteita. Tiedät siis mitä saat, huolimatta siitä tarvitsetko kalevalaisen jäsenkorjaajan palveluita kotikonnuilla tai vaikkapa työmatkalla ollessasi.

Mitä hoidossa tapahtuu?

Jokaisella hoitokerralla hoidetaan ns. kineettinen ketju kokonaan, jalkateristä päähän saakka. Käsittely tehdään alusvaatteet päällä. Asiakas on koko ajan viltillä tai pyyhkeellä peiteltynä, lukuun ottamatta parhaillaan käsiteltävää aluetta.

Kalevalainen jäsenkorjaus on miellyttävää, hidastempoista pehmytkudoskäsittelyä. Hoidon aikana pyritään tunnistamaan kehon kireyksiä, epätasapainoa ja asentovirheitä. Kireyksiä ja pinnetiloja löyhätään mm. lihaksia ja kalvorakenteita käsittelemällä sekä avaamalla kudosten aineenvaihduntaa. Kalevalainen jäsenkorjaus saattaa kuulostaa näin luettuna kivuliaalta, mutta sitä se ei ole. Monet asiakkaat ovat yllättyneet siitä, miten miellyttävää ja lempeää hoito on, koska usein käsitys jäsenkorjauksesta pitää sisällään kivuliaita vääntelyitä ja niksautteluja.

Hoito tapahtuu aina yksilöllisesti sen pohjalta mitä hoidontarpeita asiakkaan kehosta löytyy. Jokainen hoito on siis erilainen ja yksilöllisesti juuri asiakkaan tarpeisiin kohdennettu. Kalevalainen jäsenkorjaus ei sisällä niksauttelua eikä nivelten manipulaatiota.

Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, jossa yhden alueen kireys tai virheasento vaikuttaa väistämättä muidenkin alueiden toimintaan. Siksi käsitellään aina koko keho.

Otetaan esimerkiksi tapaus, jossa asiakas tuli selkäkivun vuoksi vastaanotolle. Alkuhaastattelussa selvisi, että hän oli nyrjäyttänyt nilkkansa vuosia aiemmin. Asiakasta tutkiessa nyrjähtänyt nilkka oli lievässä sisäkierrossa. Nilkan ja jalkaterän asento kiersi hieman polvea ja lonkkaa, jolloin myös alaselkään syntyi painetta ja kiertoa. Eli siis ongelman aiheuttaja voi olla aivan muualla kuin missä on kipu tai vaiva tuntuu! Tämän takia käsitellään aina koko ketju, huolellisesti tunnustellen ja tutkien.

Yksi hoitokerta kestää aikuisilla noin 90 min, lapsilla ja nuorilla lyhyemmän ajan. Joskus yksi hoitokerta riittää asiakkaan tulosyyn (yleensä jonkun kivun tai vaivan) helpottamiseen, joskus tarvitaan useampi hoitokerta pysyvämpien tulosten saavuttamiseksi. Etenkin, mikäli vaiva tai virheasento on syntynyt vuosia sitten ja ehtinyt ”jämähtää”.

Mitä kalevalainen jäsenkorjaus hoitaa?

Kalevalainen jäsenkorjaus sisältää menetelmiä, joilla on hoidettu menestyksekkäästi erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja ja kiputiloja.

Tavallisia hoitoon tulon syitä ovat:

 • Selkäkipu, yhtenä esimerkkinä iskias
 • Polvikipu
 • Nilkan ja jalkaterän kiputilat, esimerkiksi plantaarifaskiitti
 • Käsien ja olkapäiden vaivat, liikerajoitukset ja kiputilat, esimerkiksi tenniskyynärpää ja jäätynyt olkapää
 • Päänsärky ja migreeni
 • Lasten kasvukivut

Kenelle kalevalainen jäsenkorjaus sopii ja kenelle ei?

Kalevalainen jäsenkorjaus sopii lähes kaikille, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Hoidoissa käy miehiä ja naisia, vauvoja ja vanhuksia. Ja kaikkea siltä väliltä!

Esteitä hoidolle kuitenkin on. Alla lueteltu muutama esimerkki, jolloin kalevalainen jäsenkorjaus ei sovi:

 • Infektio, kuume
 • Tuore murtuma, leikkaus tai synnytys
 • Syöpä
 • Vaikea sydänvika
 • Humalatila
 • Rokotusten jälkeen vähintään parin viikon varoaika

Jos sinulla on jokin aktiivinen perussairaus, voit kysyä lääkäriltäsi mielipidettä. Mikäli kalevalainen jäsenkorjaus on lääkärille vieras hoitomuoto, kysy saako sinua hieroa. Kalevalainen jäsenkorjaus ei ole samanlaista kuin hieronta, mutta rasittaa kehoa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa hieman samaan tapaan kuin hieronta. Jos saa hieroa, saa yleensä myös tehdä kalevalaisen jäsenkorjauksen.

Mikäli olet edelleen epävarma soveltuuko hoitomuoto sinulle, ole yhteydessä [email protected].

 

Asioita, joita on hyvä ottaa huomioon ennen saapumista kalevalaiseen jäsenkorjaukseen:

 • Pukeudu lämpimästi ja mukavasti, hoidon jälkeen voi olla väsy ja vilu.
 • Syö pienesti ennen hoitoa.
 • Huolehdi nesteytyksestä ennen ja jälkeen hoidon
 • Hoidon jälkeen saattaa väsyttää, joten varaat loppupäivän palautumiseen.
 • Hoidon jälkeen ei suositella saunaa, alkoholia eikä raskasta liikuntaa, huomioi tämä hoitoaikaa valitessasi.
 • Tarkista hoitoon tulemisen esteet, jos olet epävarma niin kysy rohkeasti. 

Hinnasto:

Kalevalainen jäsenkorjaus, aikuiset 90 min 75€.

Kalevalainen jäsenkorjaus, lapset (4-14v) n. 60 min 47€.

 Lämpimästi tervetuloa kalevalaiseen jäsenkorjaukseen!

-Mervi

Kiinnostaivatko nämä artikkelit myös kaveria? Laita jakoon!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Explore more about Paris

Elämyshoitola Usva logo kultainen, Seinäjoki
Väinölänkatu 20,
60120 Seinäjoki